Afbeelding

Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Op donderdag 2 mei delen getuigen, nabestaanden, vertellers en huidige bewoners verhalen in huizen en gebouwen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Er worden 14 verschillende verhalen verteld. Als bezoeker kun je in een intieme setting luisteren naar de persoonlijke, ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen die plaatsvonden achter een voordeur in Utrecht. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten en te herdenken.

Ester en Isaac

Ester van der Hoeden en haar verloofde Isaac Cohensius hebben als droom samen in Palestina een dokters- en verpleegpost te runnen. Ester doet de opleiding verpleging en behaalt ook de diploma’s kinderverpleging en kraamzorg. Isaac studeert geneeskunde, is actief in de Zionistische beweging en vrijwilliger bij de brandweer. Als in de zomer van 1942 hun deportatie aanstaande is, trouwen ze en melden zich in Westerbork. Isaac krijgt verlof om af te studeren als arts. Op 31 augustus 1942 gaan ze op transport. Isaac wordt voor Auschwitz uit de trein gehaald om als arts in concentratiekampen te gaan werken. Ester wordt vergast op 3 september 1942. Schrijver Daniël van den Bos vertelt hun verhaal.

Ben Bril

De Joodse Ben Bril had een broodjeszaak in Utrecht én was wereldberoemd als bokser. Hij en zijn gezin overleefden kamp Vught en Westerbork. Theatermaker Kim Arnold vertelt over hun leven voor, tijdens en na de oorlog.

Kijk voor alle Utrechtse verhalen op https://jck.nl/open-joodse-huizen/utrecht

Over de organisatie

In Utrecht wordt Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet georganiseerd door Tools voor taal, met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum én heel veel vrijwilligers.

200 verhalen / 29 steden Tijdens Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet openen zo’n tweehonderd huizen, winkels, musea en scholen in heel Nederland hun deuren om stil te staan bij de mensen die er ooit woonden en werkten. Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt in 2024 plaats in Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Baflo, Bedum, Delfzijl, Den Haag, Deventer, Eenrum, Gorinchem, Groningen, Haarlem, Hoorn, Krommenie, Leeuwarden, Nieuwlande, Nijmegen, Roodeschool, Schoonhoven, Uithuizen, Usquert, Utrecht, Wageningen, Warffum, Winschoten, Winsum, Winterswijk, Zaandam en Zaandijk. Kijk voor het overzicht op www.jck.nl/openjoodsehuizen.

Afbeelding
Olie in Haarrijnseplas in Utrecht opgeruimd Nieuws
Ruime keus in badkamers.
Revolution Bath n Tiles voor de beste keus in badkamers Ondernemend
Talin, Mustafa en Nout.
Buurtcentrum Terwijde na verbouwing weer officieel geopend Nieuws
Julien van Stokkem Chef-kok en eigenaar van Balijepark.
Feestelijke voordeelmaand bij restaurant Balijepark Ondernemend
Vrolijke gezichten bij de Mantelmeeuw-kraam op de markt
Bouw mee aan De Mantelmeeuw met nieuwe tegeltjes Lezersnieuws
Afbeelding
4,9 miljoen euro voor restauratie 19 rijksmonumenten met slot Zuylen en toren bij kasteel Nijenrode Nieuws
Leden C.V. De Kwakbollen
Carnavalsvereniging De Kwakbollen uit Harmelen doen mee aan 'Te land, ter zee en in de Lucht' Nieuws
Afbeelding
De jongens jo14-5 van PVCV zijn kampioen Sport
Afbeelding
Inschrijving Kindervakantieweek Vleuten - Haarzuilens "VOVH on the Beach" Vrije tijd
Afbeelding
Torenpleinschool schenkt sponsorgeld aan Villa Expert Care Lezersnieuws
Afbeelding
Paus Adrianus VI eindelijk thuis in Utrecht Nieuws
 Zo’n 60 experts die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Prolock kijken toe hoe het eerste scherm de grond in gaat
Eerste kunststof filterscherm de Lekdijk in Nieuws
Afbeelding
Aantal weidevogels in werkgebied BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen blijft groeien! Nieuws
Afbeelding
Jaarmarkt Mijdrecht Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni Ondernemend