Afbeelding
Bas van Setten

Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers

Nieuws

UTRECHT > Een sekswerker moet legaal vanuit de eigen woning kunnen werken, net als bij andere aan huis gebonden beroepen. De voorwaarden voor thuissekswerk gaat de gemeente opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het Utrechtse college stelt dit voor aan de gemeenteraad. Sekswerk is een legaal beroep en daarom is het belangrijk dat dit in de stad veilig, schoon en transparant kan.

De gemeente Utrecht werkt al langer aan het moderniseren van het sekswerkbeleid en het realiseren van meer werkplekken voor sekswerkers in de stad. Dat doet de gemeente nadrukkelijk samen met de sekswerkers zelf, de hulp- en dienstverlening, OM en politie, inwoners en andere betrokkenen.

Thuissekswerk gebeurt ook nu al in Utrecht en leidt niet tot grote overlast voor omwonenden. Zeker niet als het gaat om een individuele sekswerker die er in vrijheid voor kiest vanuit de eigen woning te werken. Dat is dan ook wat het college wil toestaan. Net als bij andere aan huis gebonden beroepen hebben de Utrechtse sekswerkers hier geen vergunning voor nodig. De huidige privacywetgeving staat dit soort registratie ook niet toe.

Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid: ‘Sekswerk is een legaal beroep waarvoor op een veilige manier ruimte moet zijn in Utrecht. Sekswerkers wachten al lang op meer legale mogelijkheden om hun beroep uit te oefenen in de stad. We hebben veel gesprekken gevoerd en geluisterd naar sekswerkers en allerlei andere betrokkenen. Het wettelijk toestaan dat iemand sekswerk vanuit de eigen woning verricht, geeft de sekswerker de erkenning een legaal beroep te hebben. Hiermee wordt de drempel verlaagd voor het melden van misstanden, waardoor het sekswerk veiliger wordt.’

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden waaraan sekswerkers moeten voldoen en die het college in de APV opgenomen wil zien, zijn: per woning mag één bewoner sekswerk verrichten. Met het oog op de onafhankelijkheid en zelfredzaamheid van sekswerkers geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Deze inwoner moet dan al wel 3 maanden op dat adres staan ingeschreven. De verdiensten uit het sekswerk moeten volledig naar de sekswerker zelf gaan. En er mag geen sprake zijn van bemiddeling door derden. De sekswerker mag dagelijks tussen 06.00 en 01.00 uur klanten thuis ontvangen.

Na het onderzoek en advies van de Commissie Sorgdrager over de toekomst van sekswerk, koos de gemeente voor een proef van drie jaar voor thuissekswerk. In die periode wordt samen met betrokken partijen bekeken wat goed werkt en wat bijsturing nodig heeft, met de intentie om thuissekswerk duurzaam toe te staan in de stad.

Naast het vaststellen van de voorwaarden in de APV in de gemeenteraad, moet ook het omgevingsplan worden aangepast om thuissekswerk te legaliseren. Een voorstel hiervoor stuurt het college rond de zomer naar de gemeenteraad. Bij een positief besluit, kan de proeftuin met thuiswerken dan starten.

Het college komt ook dit jaar met een voorstel over de voorwaarden voor een kleinschalige locatie, waar sekswerkers zelfstandig een werkruimte kunnen huren. De gemeente gaat ondertussen al wel in gesprek met ondernemers over waar een kleinschalige locatie zou kunnen komen.

Afbeelding
Grote Clean Up van de Vecht en Kromme Rijn, vrijwilligers pakken zwerfafval aan Nieuws
Het gebied rond de Hindersteinlaan
Omwonenden ingelicht over ontwikkelingen Hindersteinlaan met nieuwe school en appartementen Nieuws
Afbeelding
Open dag dierenweide De Kraal op 25 mei! Lezersnieuws
Afbeelding
Ticketverkoop voor het Europees Kampioenschap softbal vrouwen is gestart! Sport
Afbeelding
9 mei Historische O.P.A. trekkerdag met rondrit door de regio Vrije tijd
1e fase bouwgebied Haarrijn
Werkzaamheden woningbouw Haarrijn gaan van start Nieuws
V.l.n.r. Harry Leemkuil, John Sweerman en John Bulthuis.
John Sweerman Clubkampioen 2024 Biljartvereniging De Meern Sport
impressie snelschaaktoernooi TRIO
Schaakseizoen TRIO nadert ontknoping Sport
Nationale Dodenherdenking.
Domplein.
.
Herdenken & vieren: dit gebeurt er op 4,5 en 7 mei in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Video Staalconstructiebedrijf Qumey in de race voor onderscheiding meest actieve leerbedrijf Ondernemend
Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht heeft nu een relatieplein met deskundigen voor relatieproblemen Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws
Winst voor Jens Treur
Jens Treur uit Kockengen verandert van team en kartframe en wint meteen in NK KZ2! Sport