Afbeelding

Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto’s

Vrije tijd

MAARSSEN > Nico Koster (1940) is een Nederlandse fotograaf met een rijk oeuvre. Hij reisde met kunstschilder Corneille naar Cuba, vereeuwigde het wereldberoemde ‘Bed-in for Peace’-moment van John Lennon en Yoko Ono en was als persfotograaf ooggetuige van vele onstuimige en onvergetelijke actualiteiten op het gebied van sport, politiek, kunst, royalty  en meer.

 Koster startte zijn carrière bij De Telegraaf, waar hij van 1963 tot 1988 werkte. In 1975 werd zijn reportage van de bezetting van het Indonesische Consulaat in Amsterdam tweede bij de World Press Photo, categorie Nieuws. In 1983 won hij de Zilveren Camera.  Na zijn werk bij De Telegraaf opende Koster een eigen galerie,  Jaski Gallery, gespecialiseerd in de werken van de CoBrA-beweging. Van 3 mei t/m 30 juni zijn meer dan 150 zorgvuldig geselecteerde werken van deze Nederlandse fotograaf te zien én te koop op Buitenplaats Doornburgh.

Bekijk de wereld door de lens van Nico Koster. In deze expositie treed je in de voetsporen van de fotograaf en ontdek je talrijke beelden die tot de vaderlandse geschiedenis behoren, én daarbuiten. Amsterdam, Nederland, de wereld: Nico Koster zorgde met zijn camera, geheugenkaarten, polaroid-filmpacks, en feilloze blik, voor magie. In deze expositie komen thematisch alle facetten van zijn oeuvre voorbij: werk uit zijn periode bij de Telegraaf, series uit zijn tijd met de avant-gardistische CoBrA-groep, maar ook is er meer experimenteel werk van Koster te zien.

In deze ruime selectie beelden kunnen de highlights uit zijn levenswerk niet ontbreken. Zo zat hij in 1969 dagenlang aan het bed van John Lennon en Yoko Ono, die tijdens hun huwelijksreis in het Amsterdamse Hilton vanuit bed protesteerden tégen de oorlog in Vietnam en vóór de vrede. Deze beelden ging de hele wereld over. Ook fotografeerde hij David Bowie in het Amstel Hotel in 1972, en portretteerde hij vele bekende iconen uit de Nederlandse kunstenaars- en schrijverswereld, zoals Lucebert, Anton Heyboer, Karel Appel, Carel Willink, en Willem de Koning. Ook belangrijkse momenten in de Amsterdamse geschiedenis zijn door Koster vereeuwigd, het ontstaan van Blijburg, de ‘krakersrellen’ in 1982, SAIL Amsterdam, en meer. 

De werken van Koster krijgen een plek in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh, vlakbij Utrecht. Het klooster, in de jaren ’60 gebouwd voor de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf, is ontworpen door architect Jan de Jong en ademt de stijl van architectuurstroming de Bossche School. De serene zalen en gangen van deze plek vormen een prachtig canvas voor de kleurrijke, grillige, chaotische en eerlijke portretten van mens en maatschappij.  

Openingstijden
Woensdag – zondag: 10:00 -17:00
Ticketprijs: €7,50,NB: het gehele klooster is in combinatie met een ticket voor de expositie te bezoeken.
Kijk voor meer info op www.buitenplaatsdoornburgh.nl/vanappeltotyoko/

Alle werken die te zien zijn tijdens de expositie kunnen worden gekocht. De werken zijn ingelijst, voorzien van diepdruk-stempel, en gesigneerd door Koster. Informeer bij de aanwezige medewerker van Buitenplaats Doornburgh naar de mogelijkheden.

Afbeelding
Olie in Haarrijnseplas in Utrecht opgeruimd Nieuws
Ruime keus in badkamers.
Revolution Bath n Tiles voor de beste keus in badkamers Ondernemend
Talin, Mustafa en Nout.
Buurtcentrum Terwijde na verbouwing weer officieel geopend Nieuws
Julien van Stokkem Chef-kok en eigenaar van Balijepark.
Feestelijke voordeelmaand bij restaurant Balijepark Ondernemend
Vrolijke gezichten bij de Mantelmeeuw-kraam op de markt
Bouw mee aan De Mantelmeeuw met nieuwe tegeltjes Lezersnieuws
Afbeelding
4,9 miljoen euro voor restauratie 19 rijksmonumenten met slot Zuylen en toren bij kasteel Nijenrode Nieuws
Leden C.V. De Kwakbollen
Carnavalsvereniging De Kwakbollen uit Harmelen doen mee aan 'Te land, ter zee en in de Lucht' Nieuws
Afbeelding
De jongens jo14-5 van PVCV zijn kampioen Sport
Afbeelding
Inschrijving Kindervakantieweek Vleuten - Haarzuilens "VOVH on the Beach" Vrije tijd
Afbeelding
Torenpleinschool schenkt sponsorgeld aan Villa Expert Care Lezersnieuws
Afbeelding
Paus Adrianus VI eindelijk thuis in Utrecht Nieuws
 Zo’n 60 experts die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Prolock kijken toe hoe het eerste scherm de grond in gaat
Eerste kunststof filterscherm de Lekdijk in Nieuws
Afbeelding
Aantal weidevogels in werkgebied BoerenNatuur Rijn, Vecht & Venen blijft groeien! Nieuws
Afbeelding
Jaarmarkt Mijdrecht Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni Ondernemend