Afbeelding

Restauratie mogelijk dankzij vele giften Utrechts Landschap start met restauratie Oukoper Molen langs A2

Nieuws

NIEUWERSLUIS > Utrechts Landschap start deze week met de restauratie van de Oukoper Molen in Nieuwersluis. De molen krijgt een nieuwe fundering, nieuwe dakbedekking en een nieuw wiekenkruis. De restauratie zal enkele maanden duren en is mogelijk dankzij vele donaties van particulieren en fondsen.

 

De Oukoper Molen staat pal langs de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen en is daardoor misschien wel de meest bekeken molen in het Utrechtse landschap. De poldermolen is in 1644 gebouwd om de Oukoper Polder te bemalen. Bij hoogwater draait hij nog steeds mee als hulpgemaal. Om te voorkomen dat de historische molen scheefzakt, heeft hij een nieuwe fundering nodig. Het waterpeil in de polder is gezakt, waardoor de oorspronkelijke houten fundering van de molen gedeeltelijk droog is komen te liggen. Als hout droog komt te liggen, gaat het rotten. Om te voorkomen dat de molen daardoor gaat scheefzakken, legt Utrechts Landschap nu een betonnen fundering aan. Het meest opvallende aan de restauratie is het vervangen van de dakbedekking. Hiervoor wordt in mei een steiger rondom de molen geplaatst. Uiteindelijk krijgt de molen nieuwe wieken en wordt hij weer geheel maalvaardig gemaakt.

Dankzij

De restauratie van de molen kost 222.000 euro en is mogelijk dankzij Beschermers (donateurs) van Utrechts Landschap, een succesvolle crowdfundingsactie en donaties van het Parelfonds (provincie Utrecht), Molenfonds (Vereniging De Hollandsche Molen), Pieter Houbolt Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en Rabobank Gooi en Vechtstreek. Verbij uit Hoogmade voert de werkzaamheden uit.

Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 33.940 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 80 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws