Fractievoorzitter Albert Gemke
Fractievoorzitter Albert Gemke

Ingezonden : Van Liempdt wethouder namens Lokaal Liberaal; kan het nog gekker?

Lezersnieuws

Ingezonden door GroenLinks

STICHTSE VECHT > De nieuwe coalitie van Stichtse Vecht is bekend. Lokaal Liberaal schuift aan bij de VVD, CDA en PvdA, en de heer Frank van Liempdt wordt weer wethouder, ondanks de motie van wantrouwen die hij in 2019 aan zijn broek kreeg en die tot zijn vertrek als wethouder leidde. De politieke cultuur in Stichtse Vecht moet niet gekker worden. GroenLinks vreest dat de coalitiepartijen nu echt het spoor bijster zijn.

We begrijpen dat gezien de verkiezingsuitslag in 2018 Lokaal Liberaal als eerste uitgenodigd is bij de onderhandelingen voor een nieuwe meerderheidscoalitie nadat GroenLinks eruit was gezet. Maar dat de coalitiepartijen VVD, CDA en zelfs de PvdA toelaten dat uitgerekend Van Liempdt door Lokaal Liberaal als wethouder wordt voorgedragen, vinden we onbestaanbaar. Belangrijke democratische instrumenten van de gemeenteraad, zoals de motie van wantrouwen, worden zo volstrekt ongeloofwaardig.

De VVD kwam vorig jaar nota bene zelf met de motie van wantrouwen, mede gesteund door CDA, tegen Van Liempdt. Afgezien daarvan, Van Liempdt besefte zelfs op de avond van het debat over zijn optreden als wethouder nog niet dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt in de kwestie van het brugwachtershuisje in Maarssen. GroenLinks vreest dan ook dat ook de ‘goede’ gesprekken die de huidige coalitie met Lokaal Liberaal heeft gevoerd, nergens toe geleid hebben waar het de politieke integriteit van Van Liempdt betreft.

Het had Lokaal Liberaal gesierd als een andere kandidaat naar voren was geschoven. Dat had laten zien dat Lokaal Liberaal een volwassen partij is die niet stoelt op één persoon, maar die een brede achterban heeft met genoeg potentie en talent om belangrijke posities in de gemeente te vervullen.

In een gemeente waar de integriteit van de gemeentepolitiek al jaren onder druk staat, mag het niet bestaan dat een wethouder die opstapte na een motie van wantrouwen in dezelfde periode gewoon weer aanschuift. Zo sluit het old boys network zich weer en verandert niets in de cultuur die we als nieuwe raad twee jaar geleden nog wilden veranderen.

Afbeelding
Spannende clubkampioenschappen SHV Woerden Sport
Afbeelding
In Nae Do kwan zeer succesvol op de Open Dutch 2023 Sport
Afbeelding
Hoe houd je je goede voornemens vol? Gemeente
Afbeelding
Stedin bouwt in 2023 nog sneller als antwoord op de toenemende energievraag, juist in regio Utrecht Nieuws
Afbeelding
MOmenz is nieuwe naam van Welzijn Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Uitnodiging: Mantelzorgbijeenkomst 8 februari - van 09:30 tot 11:00 Denk jij nog genoeg aan jezelf? Gemeente
Afbeelding
HEMA Bisonspoor gaat op de schop Ondernemend
Afbeelding
IVNLezing Invasieve Exoten, er komen er steeds meer Vrije tijd
Afbeelding
Opera op Slot Zuylen 18, 19 en 26 februari Vrije tijd
Afbeelding
OSM'75 erelid Hans van den Boogaard overleden Nieuws
Afbeelding
Toneelvereniging Westbroek speelt Bruidzilla Lezersnieuws
Afbeelding
Politiek Stichtse Vecht over woonvisie, staat van organisatie en veiligheidsplan Gemeente
Afbeelding
Voor de Bibliotheek Loenen zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwillige gastheer of gastvrouw Gemeente
Afbeelding
Woningbouw boven de Lidl Reigerskamp kan al snel Nieuws