Fractievoorzitter Albert Gemke
Fractievoorzitter Albert Gemke

Ingezonden : Van Liempdt wethouder namens Lokaal Liberaal; kan het nog gekker?

Lezersnieuws

Ingezonden door GroenLinks

STICHTSE VECHT > De nieuwe coalitie van Stichtse Vecht is bekend. Lokaal Liberaal schuift aan bij de VVD, CDA en PvdA, en de heer Frank van Liempdt wordt weer wethouder, ondanks de motie van wantrouwen die hij in 2019 aan zijn broek kreeg en die tot zijn vertrek als wethouder leidde. De politieke cultuur in Stichtse Vecht moet niet gekker worden. GroenLinks vreest dat de coalitiepartijen nu echt het spoor bijster zijn.

We begrijpen dat gezien de verkiezingsuitslag in 2018 Lokaal Liberaal als eerste uitgenodigd is bij de onderhandelingen voor een nieuwe meerderheidscoalitie nadat GroenLinks eruit was gezet. Maar dat de coalitiepartijen VVD, CDA en zelfs de PvdA toelaten dat uitgerekend Van Liempdt door Lokaal Liberaal als wethouder wordt voorgedragen, vinden we onbestaanbaar. Belangrijke democratische instrumenten van de gemeenteraad, zoals de motie van wantrouwen, worden zo volstrekt ongeloofwaardig.

De VVD kwam vorig jaar nota bene zelf met de motie van wantrouwen, mede gesteund door CDA, tegen Van Liempdt. Afgezien daarvan, Van Liempdt besefte zelfs op de avond van het debat over zijn optreden als wethouder nog niet dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt in de kwestie van het brugwachtershuisje in Maarssen. GroenLinks vreest dan ook dat ook de ‘goede’ gesprekken die de huidige coalitie met Lokaal Liberaal heeft gevoerd, nergens toe geleid hebben waar het de politieke integriteit van Van Liempdt betreft.

Het had Lokaal Liberaal gesierd als een andere kandidaat naar voren was geschoven. Dat had laten zien dat Lokaal Liberaal een volwassen partij is die niet stoelt op één persoon, maar die een brede achterban heeft met genoeg potentie en talent om belangrijke posities in de gemeente te vervullen.

In een gemeente waar de integriteit van de gemeentepolitiek al jaren onder druk staat, mag het niet bestaan dat een wethouder die opstapte na een motie van wantrouwen in dezelfde periode gewoon weer aanschuift. Zo sluit het old boys network zich weer en verandert niets in de cultuur die we als nieuwe raad twee jaar geleden nog wilden veranderen.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws