Fractievoorzitter Albert Gemke
Fractievoorzitter Albert Gemke

Ingezonden : Van Liempdt wethouder namens Lokaal Liberaal; kan het nog gekker?

Lezersnieuws

Ingezonden door GroenLinks

STICHTSE VECHT > De nieuwe coalitie van Stichtse Vecht is bekend. Lokaal Liberaal schuift aan bij de VVD, CDA en PvdA, en de heer Frank van Liempdt wordt weer wethouder, ondanks de motie van wantrouwen die hij in 2019 aan zijn broek kreeg en die tot zijn vertrek als wethouder leidde. De politieke cultuur in Stichtse Vecht moet niet gekker worden. GroenLinks vreest dat de coalitiepartijen nu echt het spoor bijster zijn.

We begrijpen dat gezien de verkiezingsuitslag in 2018 Lokaal Liberaal als eerste uitgenodigd is bij de onderhandelingen voor een nieuwe meerderheidscoalitie nadat GroenLinks eruit was gezet. Maar dat de coalitiepartijen VVD, CDA en zelfs de PvdA toelaten dat uitgerekend Van Liempdt door Lokaal Liberaal als wethouder wordt voorgedragen, vinden we onbestaanbaar. Belangrijke democratische instrumenten van de gemeenteraad, zoals de motie van wantrouwen, worden zo volstrekt ongeloofwaardig.

De VVD kwam vorig jaar nota bene zelf met de motie van wantrouwen, mede gesteund door CDA, tegen Van Liempdt. Afgezien daarvan, Van Liempdt besefte zelfs op de avond van het debat over zijn optreden als wethouder nog niet dat hij de schijn van belangenverstrengeling had gewekt in de kwestie van het brugwachtershuisje in Maarssen. GroenLinks vreest dan ook dat ook de ‘goede’ gesprekken die de huidige coalitie met Lokaal Liberaal heeft gevoerd, nergens toe geleid hebben waar het de politieke integriteit van Van Liempdt betreft.

Het had Lokaal Liberaal gesierd als een andere kandidaat naar voren was geschoven. Dat had laten zien dat Lokaal Liberaal een volwassen partij is die niet stoelt op één persoon, maar die een brede achterban heeft met genoeg potentie en talent om belangrijke posities in de gemeente te vervullen.

In een gemeente waar de integriteit van de gemeentepolitiek al jaren onder druk staat, mag het niet bestaan dat een wethouder die opstapte na een motie van wantrouwen in dezelfde periode gewoon weer aanschuift. Zo sluit het old boys network zich weer en verandert niets in de cultuur die we als nieuwe raad twee jaar geleden nog wilden veranderen.

Afbeelding
Provincie Utrecht lanceert tool voor aanleg duurzame daken Nieuws
Afbeelding
Mentale gezondheid jongvolwassenen regio Utrecht nog steeds onder druk Nieuws
Afbeelding
Leerlingen van basisschool De Bijenschans rennen enorm bedrag bij elkaar Lezersnieuws
Afbeelding
Jeugdbrandweer houdt 24 uurs-dienst in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Muzikale fietstocht door Nederland in 4 en 1 theater Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Concert Dorpskoor in Nigtevecht Lezersnieuws
Afbeelding
Regio Utrecht is Europa's meest competitieve regio Nieuws
Afbeelding
Dikke voldoende voor het OV in regio Utrecht; tram scoort zelfs 8 Nieuws
Afbeelding
Voorrang voor Maarssenbroekers bij sociale koopwoningen in Haagstede Nieuws
Afbeelding
“Wie heeft nog ZUILEN in z'n paspoort staan?" Lezersnieuws
Afbeelding
Duik samen met Sven Ratzke in de mooiste muziek van de afgelopen eeuw, Venus & Mars komt naar Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Nieuwe gespreksronde tussen verkenner en politieke partijen Provinciale Staten Nieuws
Afbeelding
Kampioenen bij OSM Badminton Sport
Afbeelding
41e Hellas ZomerAvondCup Sport