Tiny House op wielen
Tiny House op wielen toets-online

Nieuwe wijk Zogwetering verder zonder Tiny Houses, weiland blijft leeg

Nieuws

MAARSSEN > Het voorstel van Streekbelangen om in het paardenweiland bij de nieuwe wijk Zogwetering een aantal Tiny Houses neer te zetten heeft het niet gehaald.

De motie bij de behandeling van de Structuurvisie Zogwetering werd alleen gesteund door de indieners zelf.

Raadslid Onno Tijdgat van Lokaal Liberaal zag ook niets in het voorstel van Streekbelangen ‘Wij zijn altijd voorstander geweest dat het weiland niet wordt bebouwd en dat is nu vastgelegd met het aannemen van de Structuurvisie. Het CDA wil de beperkte ambtelijke capaciteit niet inzetten voor plan met enkele Tiny Houses, maar meer voor kansrijke woningbouwprojecten. 

Alle fracties stemden voor de Structuurvisie, maar wel met de kanttekeningen dat het aantal huizen nog niet vast staat en dat er aandacht moet zijn voor de afwikkeling van het verleer. Ook werd nog eens benadrukt dat de buurt betrokken moet blijven bij de verdere uitwerking van de plannen

De huidige structuurvisie Zogwetering biedt plaats aan 100 tot 130 woningen, verdeeld over sociale huur, middenhuur en vrije sector op de plek van de voormalige waterzuivering. Het aannemen van de Structuurvisie, dus zonder bebouwing van het paardenveldje, is een eerste stap richting de nieuwe woonwijk aan de rand van Maarssen-Dorp.

Eerder artikel

De woningnood is landelijk, maar ook zeker in de gemeente Stichtse Vecht erg hoog. Bouwplannen komen moeizaam van de grond. Volgens Karin van Vliet van Streekbelangen moeten er snel oplossingen komen voor het schrijnende tekort aan betaalbare woningen voor alle inwoners van onze gemeente. De gebaande paden bieden niet voldoende tempo en volume, dus moeten we creatieve wegen bewandelen.

De huidige structuurvisie Zogwetering biedt plaats aan 100 tot 130 woningen, verdeeld over sociale huur, middenhuur en vrije sector. Dit is een goed plan, maar het kan volgens de fractie van Streekbelangen nog beter.

Het voormalige schootsveld, dat hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie, staat vanwege de unieke locatie en aanwezigheid van groepsschuilplaatsen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit terrein blijft dan ook binnen de huidige visie, onbebouwd.

Streekbelangen vraagt het college te onderzoeken of het mogelijk is op dit terrein zogenaamde (verplaatsbare) Tiny Houses te realiseren.

Tiny Houses zijn zoals het woord al zegt, klein, maar wel volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 m2. Deze nieuwe vorm van wonen heeft als onderliggende filosofie een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te creëren. De woningen worden permanent bewoond en zijn dan ook zeker geen recreatiewoningen.

Natuurlijk moet dit alles zorgvuldig gebeuren en moet ook het cultureel erfgoed behouden blijven. Nou wil het toeval dat vroeger op dit weiland, dat het schootsveld heet, ook al houten huisjes stonden uit de periode van de Kringwet (1853-1963).

Door creatief te denken zijn er meer oplossingen mogelijk alsdus Karin van Vliet.

Afbeelding
Lions bridgetoernooi Bridge aan de Dijk voor vakantie-eiland Robinson Crusoe Lezersnieuws
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Kerkdiensten Breukelen zondag 4 december Lezersnieuws
Afbeelding
Koor Credo stopt en geef afscheidsconcert in Pauluskerk in Breukelen Nieuws
Afbeelding
Winst voor biljarters BVL Sport
Afbeelding
Oliebollenactie De Ark gaat de oliebollen weer zelf bakken Lezersnieuws
Afbeelding
Boekpresentatie ‘Soldaten in de Vechtstreek’ bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Happy Ouwers en exposities in het nieuwe Kampje in Loenen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 26 verenigingen uit Stichtse Vecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 14 verenigingen uit De Ronde Venen droegen bij aan dit succes. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws