Afbeelding

Het Zuilens Fanfare Corps met derde voorstelling Waar Zijn, een muzikale vertelling over Utrechts koloniaal verleden

Lezersnieuws

LEIDSCHE RIJN > Wegens succes verlengd! Het Zuilens Fanfare Corps presenteert een derde voorstelling “Waar Zijn”, een muzikale vertelling waarin het Utrechts koloniaal verleden een gezicht krijgt

Ik verplaatste mij over continenten en werd verplaatst. Uitvaren, handelen, heersen. Hoe is het mogelijk? Daden zo ingrijpend, voelbaar tot in het heden, waar jij nu staat. Bepalen, bezitten, eigendom zijn, eigen zijn. Veerkracht, verzet, onafhankelijkheid. Over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht. In deze voorstelling schuiven muziek en spoken word het gordijn van tijd opzij en kijken verleden en heden elkaar in de ogen.

Op 30 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat totslaafgemaakten hun vrijheid terugkregen en de slavernij officieel werd afgeschaft. Ook de stad Utrecht was nauw verbonden met koloniale handel en slavernij en profiteerde van deze opbrengsten. Om hierbij stil te staan presenteert het Zuilens Fanfare Corps op zondag 1 oktober een muzikale vertelling over het koloniale verleden van Utrecht. De fanfare zal u samen met spoken word-artiest Jasper Albinus meenemen door een reis waar verschillende tijdsperspectieven elkaar in de ogen kijken. De voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met regisseur en theatermaker Frank Irving en contrabassist en bandleider Vincent Henar, oprichter van FraFra Sound.

Jasper vertelt: “In deze voorstelling laat ik mij inspireren door de stadswandelingen van Sporen van Slavernij Utrecht die theaterregisseur Frank Irving begeleidt. Tijdens het maakproces werk je met incomplete levensverhalen en archiefstukken die een beperkt beeld geven van hoe verzet in die tijd moet zijn geweest. Kunst is een brug tussen de historische feiten en onze gevoelswereld”. Vincent vult aan: “In de voorstelling komt de kracht van muziek als drager van geschiedenis en cultuur sterk tot uiting. De van oorsprong Europese blaasmuziek heeft zich genesteld in de rest van de wereld, heeft zich vermengd met andere ritmes, heeft nieuwe gedaanten aangenomen en zich verder ontwikkeld tot nieuwe universele muzikale taal. Voor mij persoonlijk is het project niet een uitstapje, maar heeft het vooral een diepere betekenis. Het project overstijgt de stadsgrenzen van Utrecht, het kan overal in Nederland worden uitgevoerd. Het Zuilens Fanfare Corps ontpopt zich als voorloper op dit vlak, en bovendien gaan de makers op een respectvolle wijze om met dit beladen en controversieel thema”.

Als enige fanfare in de stad Utrecht heeft het Zuilens Fanfare Corps een unieke positie, waarbij het orkest maatschappelijk relevant en eigentijdse projecten uitvoert. Eerdere successen van het Zuilens Fanfare Corps waren Wie was de Winter? (2018), Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019) en Zucht van Zuilen (2020). Op zondag 1 oktober 19.30 voeren we nogmaals onze bijzondere muzikale vertelling Waar Zijn op, ditmaal in Podium Hoge Woerd in Utrecht. Kaarten zijn te verkrijgen via www.podiumhogewoerd.nl/agenda/waar-zijn-16549

Afbeelding
Wethouder Ad de Regt (LijstvanderDoes) treedt af per 25 januari 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Computercursus voor beginners in Vleuten en De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
PVCV 35+ 1 kampioen na thriller tegen UVV 35+ 2 Sport
Afbeelding
Wie verras jij met een kerstconcert in Vleuten? Nieuws
Afbeelding
Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota van Ekris Maarssen! Ondernemend
Afbeelding
Doorrijder ongeluk Harmelen aangehouden, 4-jarig kind gewond Nieuws
Afbeelding
Taekwon-Do School IN NAE DO KWAN succesvol op 2 toernooien in 1 weekend. Sport
Afbeelding
Resultaten huisdierenpoepactie van ACTA en DierenPark Amersfoort bekend Vrije tijd
Afbeelding
Altijd genieten en wat te beleven bij Fort de Gagel Ondernemend
Afbeelding
Betoverende kerstklanken: Een unieke samensmelting van Brass en Gospel! Vrije tijd
Afbeelding
Winterse plantenjacht op zoek naar onverwachte bloemen. Lezersnieuws
Afbeelding
Koning Winter bij Kaarslicht-in-Vreeswijk Vrije tijd
Afbeelding
Utrechtse muzikanten, koren en ensembles in Bibliotheek Neude Gevarieerd muziekprogramma in december Vrije tijd