Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Gouden Dom.
Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Gouden Dom. Gemeente Utrecht

Duurzaam verbouwde NoiZ feestelijk heropend

Nieuws

UTRECHT > Na een verbouwing van 2 jaar is de NoiZ (nachtopvang in zelfbeheer) feestelijk heropend als 24-uursopvang. De locatie was eerder een nachtopvang, waar mensen die dak- of thuisloos zijn de nacht konden doorbrengen. In Utrecht zijn hiermee de twee reguliere en grootste opvanglocaties verbouwd naar 24 uurs voorzieningen.

De NoiZ is de afgelopen twee jaar door de gemeente Utrecht grondig verbouwd. Nu is de locatie ingericht als 24- uursopvang, met 30 eenpersoonskamers en 3 slaapzalen voor maximaal 5 personen.Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke Ondersteuning: “In Utrecht willen we dat mensen 24 uur op een opvanglocatie kunnen verblijven, liefst op een eigen kamer. Hiermee hebben zij een vaste plek en daarmee meer rust om te werken aan herstel. Ik ben er trots op dat dit de eerste opvanglocatie voor dak- en thuislozen in Nederland is die verbouwd is tot een volledig duurzame plek.”

Energielabel A

Het pand heeft een grote transformatie ondergaan, waarbij er een nieuwe indeling is gemaakt en alle ruimten zijn voorzien van vloerverwarming. Het pand is aardgasvrij, opnieuw geïsoleerd, heeft een warmtepomp en 271 zonnepanelen. Hiermee heeft het pand energielabel A ontvangen.

Zelfbeheer

Jules van Dam, bestuurder Tussenvoorziening: “Wat ook uniek is, is dat de NoiZ de enige opvanglocatie in Nederland is, die door dak- en thuislozen zelf beheerd wordt. In het ruim 25-jarig bestaan is de NoiZ nog geen dag dicht geweest. Dat vind ik fantastisch. Het is de schoonste opvang van Nederland, de maaltijden zijn prima, het onderlinge afstemmen gaat goed, het rooster dat telkens weer door daklozen zelf gevuld moet worden en ook gevuld wordt. Hulde.”

Nieuwe naam

NoiZ staat voor Nachtopvang in Zelfbeheer. Omdat er van nachtopvang nu geen sprake meer is, hebben de gasten en beheerders een nieuwe naam bedacht. Deze naam is dinsdag onthuld door wethouder Van Ooijen. Omdat de naam NoiZ een begrip is in de stad, blijft de afkorting bestaan, maar met een nieuwe invulling: ‘Nachtopvang’ wordt ‘Nieuwe’, namelijk ‘Nieuwe opvang in Zelfbeheer’.

Onderscheiding Domtoren in Goud
Beheerder van het eerste uur, Frank Geppaart, ontving uit handen van de wethouder een Gouden Dom. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij zich jarenlang heeft ingezet voor de gasten van de opvang, als ervaringsdeskundige. Met zijn doorzettingsvermogen is hij niet alleen een inspiratiebron voor andere dak- en thuislozen geweest, maar ook voor hulpverleners. Zelfs nu hij met pensioen is, blijft hij zich inzetten voor de NoiZ.

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport