Afbeelding

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beschermt Vinkeveense Plassen tegen brak water

Nieuws

VINKEVEEN > Komende week plaatst Waternet namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een tijdelijke dam in de Geer nabij de Geerbrug in Wilnis. Deze dam houdt brak water tegen dat door een tekort aan regenwater oprukt richting de Kromme Mijdrecht, de Vinkeveense Plassen, natuurgebied Demmerik en de landbouwgebieden. Dit zorgt voor een stremming van de Geer waardoor (plezier)scheepvaart niet door kan varen.

Tekort aan neerslag
Door zon, wind en weinig neerslag hebben de Vinkeveense Plassen veel water nodig. Dit geldt ook voor de polders in deze omgeving. Ook stroomt brak en voedselrijk grondwater uit diepe polders richting deze kwetsbare gebieden. Voedselrijk en brak water zit tussen zoet en zout in en is slecht voor de landbouw, vissen en (water)planten. Om schade te voorkomen plaatsen we een tijdelijke dam en een pomp om de stroming tegen te houden en de waterkwaliteit van deze gebieden te beschermen.

Een tijdelijke dam en pompen
De tijdelijke dam komt in de Geer in Wilnis bij de Geerbrug. Het plaatsen van de tijdelijke dam start op 29 april en zal een aantal dagen duren. Er worden twee pompen geplaatst. Een bij de Gagelweg om water aan te kunnen voeren naar de Vinkeveense Plassen. En een bij de dam in de Geer die het brakke en voedselrijke water verder terugpompt de Kromme Mijdrecht en de Amstel op. Voor de waterkwaliteit van de Amstel heeft dit verder geen gevolgen. De tijdelijke dam zal blijven liggen zolang er te weinig regen valt om de verdamping in polders en plassen aan te vullen.

Omvaren richting Vinkeveense Plassen

Door het plaatsen van de tijdelijke dam kunnen bootjes vanaf 27 april 2020 niet meer door de Geer richting Breukelen, Vinkeveense Plassen of Kromme Mijdrecht varen. Kleine sloepjes kunnen alleen ten westen van de Geerbrug naar de Vinkeveense Plassen. Vanaf de oostzijde van de Geerbrug is er een omvaarroute naar de Vinkeveense Plassen via het Amsterdam-Rijnkanaal. De doorgaande route vanaf de Kromme Mijdrecht naar het Amsterdam-Rijnkanaal is ter hoogte van de Geerbrug te Wilnis gestremd. Grotere schepen moeten omvaren via Uithoorn, Amsterdam, Weespertrekvaart en de Vecht. Deze schepen moeten rekening houden met een omvaartijd van 4 uur. Om de gebruiker te informeren zal Waternet op diverse locatie informatieborden laten plaatsen.

2020: permanente maatregel
In 2015, 2018 en 2019 heeft Waternet in de Heinoomsvaart ook een tijdelijke dam geplaatst om de Vinkeveense Plassen te beschermen. Deze maatregel heeft toen goed geholpen tegen de verspreiding van brak en voedselrijk water. Het waterschap is achter de schermen druk bezig met een permanente maatregel om dit water tegen te houden. De werkzaamheden voor deze permanente maatregel beginnen naar verwachting in augustus 2020.

default
Aankoop 48 sociale huurappartementen Merenhoef Maarssen door Portaal, voorrang voor doorstromen van senioren Ondernemend
default
Aankoop 48 sociale huurappartementen Merenhoef Maarssen door Portaal, voorrang voor doorstromen van senioren Nieuws
Afbeelding
Jubileumconcert 50 jaar Christelijk koor Needed Vrije tijd
Afbeelding
Dineren in adellijke sferen bij Kasteel de Haar Soirées Septembre beleven tweede editie Vrije tijd
Afbeelding
Hockeykampioen JO18-2 Loenense hockeyclub LMHC Sport
Afbeelding
Locoburgemeester Van den Akker een bezoek aan het 60-jarig bruidspaar Westeneng-Lam in Kockengen Gemeente
Afbeelding
Politiek Stichtse Vecht wordt bijgepraat over exploitatie zwembad en sportzalen, wijkpark en veiligheidscijfers Gemeente
Afbeelding
Is Voetbal wat voor jou (jongen/meisje tussen 6 en 14 jaar oud)? De clinic bij VIOD afgelopen vrijdag was een groot succes Sport
Afbeelding
Muziekproject PiMM (Plezier in Muziek Maken) is een succes in Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
Zwembad De Meent gaat open Lezersnieuws
.
Zuilense Ring (N230) krijgt lagere snelheid en nieuw, stiller asfalt met nieuw geluidsscherm Nieuws
Afbeelding
Leren lezen Je kind leert het op school, de Bibliotheek Stichtse Vecht ondersteunt Gemeente
Afbeelding
Verkeerssituatie in dorpen verder verbeteren, zoals in Baambrugge en Abcouce Nieuws
Jorienne Baas, de winnares bij de
dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws