Afbeelding

Waterwinpark krijgt een eigen Waterwinparklab voor ontdekken en ontmoeten

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Bewoners hebben via dit platform gereageerd op de drie voorstellen. Hiervoor zijn meer dan 200 enquêtes ingevuld. Vervolgens hebben de kunstenaars/ontwerpers op 1 februari hun voorstel gepresenteerd aan de kunstwerkgroep. Die was verrast door de geheel eigen invulling en aanpak van de kunstenaars. De kunstwerkgroep heeft gekozen voor het Waterwinpark-lab van Sannah Belzer.

“Waterwinpark-lab” vergroot (drink)waterbewustzijn

Als het gaat om (drink)waterbewustzijn, sprong het “Waterwinpark-lab” van Sannah Belzer er bovenuit. Zij wil een plek maken waar het park met al haar geheimen ontdekt en onderzocht kan worden. Het lab informeert bezoekers van het park zo over de functie van het landschap en het is een ontmoetingsplek. Daarnaast kan het lab door omliggende scholen, natuurorganisaties en Vitens worden ingezet voor onderwijsprogramma’s. 

Romeinse link

Het ontwerp van het lab is gebaseerd op een ‘impluvium’ uit de Romeinse tijd. Een plek voor ontmoeting en ontspanning waar (regen)water centraal stond. Dit gegeven sluit aan op de Romeinse historie die al in Leidsche Rijn aanwezig is. De stamp-lemen opbouw van het lab verwijst naar de lagen in de ondergrond, waardoor het water reist voordat het opgepompt wordt voor de drinkwaterwinning.

Vervolg

De komende maanden wordt de fondswerving voor de realisatie van het Waterwinpark-lab opgezet. Wanneer voldoende geld bij elkaar is gebracht zal het project van Sannah Belzer verder uitgewerkt worden. De uitvoering start naar verwachting in juni 2022. Sannah gaat bij de verdere uitwerking samenwerken met bewoners, scholen en betrokken organisaties.



Waterwin Parklab             

Het waterwinpark is een intrigerende plek, op het eerste gezicht lijkt het een normaal park te zijn maar diep onder de grond wordt er drinkwater gewonnen voor vele gezinnen in Nederland. Het lijkt zo vanzelfsprekend water uit de kraan dat je kan drinken, maar is dat eigenlijk wel zo?

Waterwin parklab: geheimen waterwinpark onderzoeken en begrijpen

Het project ‘Waterwin parklab’ nodigt uit om het waterwinpark met al zijn geheimen te onderzoeken en beter te begrijpen. Maar ook om elkaar te ontmoeten, je boterham op te eten of schuilen tegen de regen.

Plek voor ontmoeting, ontspanning en overdenking

De vorm van het ‘Waterwin parklab’ is geïnspireerd op een ‘impluvium’ uit de Romeinse tijd. Dit was veelal een plek waar ontmoeting, ontspanning en overdenking plaats vond en regenwater werd opgevangen. We gebruiken overal drinkwater voor terwijl soms ook regenwater gebruikt kan worden (toilet, wasmachine bijv.). Het regenwater dat via het groendak opgevangen wordt in een jaar staat gelijk aan het verspilde volume aan drinkwater door 1 persoon per jaar.

Onder het dak staat een muur uit stampleem. De muur is eigenlijk een schaalmodel van de ondergrond. Elke laag vertelt een verhaal. Er wordt uitleg gegeven over de wonderlijke wereld van onze ondergrond. Wist je hoe snel regenwater reist door de verschillende lagen? Hoe lang geleden zijn deze lagen eigenlijk gevormd? In de muur wordt het regenwater opgevangen. Ook zijn er verschillende deurtjes te vinden. Ze verbergen meetinstrumenten om op onderzoek uit te gaan. Soms zijn dit praktische hulpmiddelen - om te weten, te meten en te spelen- maar ook poëtische objecten die de verbeelding prikkelen.

Magazine

Er zal een magazine gemaakt worden waar uitleg wordt gegeven over de instrumenten, de waterkringloop, de historie van de plek en meer.

Het opgevangen regenwater loopt langzaam door een zand/klei filter, als er genoeg water verzameld is zal er een klein stroompje ontstaan dat meandert door het park. Zullen er andere planten groeien nu er meer water infiltreert? Het opgevangen water wordt terug aan de grond gegeven om zo over 200 jaar weer als drinkwater te dienen.

Het project kan worden ingezet voor educatieve doeleinden maar dient ook als ontmoetingsplek en verwonderingslocatie.

©Ilse Schuurmans
Informatiebijeenkomst Moderne Literatuur van leesclub Senia Lezersnieuws
Afbeelding
IJsselsteinse deel doorfietsroute Utrecht - IJsselstein geopend Nieuws
Afbeelding
Vlag op het dak in de Herenstraat in Breukelen Ondernemend
Afbeelding
Utrechtse gemeenteraad stemt in met invoer betaald parkeren, ook in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens Nieuws
Afbeelding
Resultaten grootschalige controle garageboxen in Utrecht Overvecht, explosieven voor plofkraken gevonden Nieuws
Afbeelding
Woongroep Terwijde opent deuren op GemeenschappelijkWonenDag 2024 Lezersnieuws
.
Met concrete maatregelen gaan provincie, TenneT en Stedin volle stroomnet Utrecht te lijf Nieuws
Afbeelding
Voorlopig ontwerp vastgesteld voor veiliger en groener Donaudreef Nieuws
Chance to change
Wing of Love: investeren in jezelf is een geschenk aan jezelf Ondernemend
Afbeelding
Burgerschapslessen op de Kees Valkensteinschool in Utrechtse moskee Lezersnieuws
Afbeelding
Ondernemers met het oplossen netcongestie problematiek Energiehub kansrijk voor bedrijventerrein Mijdrecht Ondernemend
Afbeelding
Kunstenaar Marieke Ploeg plaatst beeld dat opgaat in de aarde langs wandelroute van Natuurmonumenten Lezersnieuws
Nog steeds voordeel bij zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen op het dak met uitleg van verduurzamingsadviseur van Imbrego Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws