Afbeelding

Keti Koti in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Op 30 juni en 1 juli staan we met Keti Koti stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De hele maand juni vind je interessante activiteiten in Utrecht, georganiseerd door onder andere Comité 30 juni/ 1 juli. Samen met de stad erkennen we het verleden én vieren we de vrijheid. Wederzijds begrip en verbinding staan centraal.

Voor elke Utrechter

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Dit jaar is het 159 jaar geleden (1863) dat de slavernij in Suriname en op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland werd afgeschaft. Ook Utrecht is op verschillende manieren verbonden met de geschiedenis van koloniale exploitatie, slavernij en mondiale slavenhandel. Bestuursvoorzitter Leroy Lucas benadrukt: ‘Utrecht bestaat 900 jaar, daar hoort ook een deel slavernijgeschiedenis bij. Met Keti Koti willen we Utrechters met allerlei achtergronden samenbrengen. Zo ontstaat er meer historisch besef en bewustwording, voor een toekomstbestendige stad. Comité 30 juni/ 1 juli organiseert Keti Koti Utrecht dit jaar voor de vijfde keer. Reden voor een extra speciale maand dus.’

Stel je eigen programma samen

Op 3 juni trappen we de Keti Koti maand gezamenlijk af met de Tafel van Utrecht in bibliotheek Neude met een programma voor jong en oud. Vanaf dat moment vind je een scala aan verassende en inspirerende activiteiten om het slavernijverleden te herdenken. Kom bijvoorbeeld op 10 juni naar de interactieve lezing van Roline Redmond in Savannah Bay en hoor meer over haar in het verleden tot slaaf gemaakte familie, of bezoek 22 juni de wijk Zuilen en vier Keti Koti in ZIMIHC en Buurthuis Beatrix. Om de verbinding met elkaar aan te gaan mag ook de Keti Koti Dialoog Tafel in Podium Hogewoerd op 25 juni niet ontbreken.

Officieel herdenkingsfestival

Op 30 juni reizen we met de officiële herdenking en Keti Koti viering rond meerdere plekken door de stad. We starten met Tori Oso Utrecht de wandeling Sporen van Slavernij in Utrecht, richting het Centraal Museum. In de binnentuin van Centraal Museum kun je deelnemen aan interessante workshops, speeches, spoken word, pop-up theater, muziek en kraampjes met lekker eten. In Stadsschouwburg Utrecht is de theatervoorstelling Kunu (Vloek) van Onias Landveld te zien. We sluiten de dag feestelijk af bij TivoliVredenburg.

Alle onderdelen van het programma zijn gratis toegankelijk en Stadsschouwburg Utrecht biedt de voorstelling voor een speciaal tarief aan. Bekijk het volledige programma en aanmeldmogelijkheden via de website van Keti Koti Utrecht.

Afbeelding
Ondernemers met het oplossen netcongestie problematiek Energiehub kansrijk voor bedrijventerrein Mijdrecht Ondernemend
Afbeelding
Kunstenaar Marieke Ploeg plaatst beeld dat opgaat in de aarde langs wandelroute van Natuurmonumenten Lezersnieuws
Nog steeds voordeel bij zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen op het dak met uitleg van verduurzamingsadviseur van Imbrego Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws