Afbeelding

iDEAL en Rabobank gaan samenwerken om online betalingen vlotter te laten verlopen

Ondernemend

De Nederlandse online betaaldienst iDEAL is een samenwerking aangegaan met Rabobank met als doel om betalingen bij online winkels gemakkelijker, sneller en efficiënter te laten verlopen. 

Ze willen dit concreet doen door de leden van Rabo-Labs, een online gemeenschap van Rabobank, een specifiek iDEAL-profiel te laten aanmaken. Met dit profiel kunnen ze dan betalen bij enkele webshops die meewerken aan het project. De betaalinformatie van de leden zal worden opgeslagen binnen het profiel, waardoor ze dus hun betaalgegevens niet telkens opnieuw moeten invoeren. Het nieuwe systeem heeft in feite een aantal aspecten gemeen met een e-wallet zoals PayPal. 

iDEAL is al een lange tijd de voornaamste online betaalmethode in Nederland, en neemt meer dan de helft van alle online betalingen in ons land voor zich. Dat is natuurlijk geen wonder, want met iDEAL kunnen Nederlanders eenvoudig online transacties uitvoeren, direct tussen hun bankrekening en de rekening van de webwinkel. Het gebruik van iDEAL is wijdverspreid, en momenteel kan je het gebruiken bij, onder andere: 

- Webwinkels zoals Bol.com, Coolblue, Zalando, Hema, ... 
-Casino’s met snelle uitbetaling. Zoals Joren Verdoes van Techopedia aangeeft, is iDEAL bij uitstek geschikt voor dit doel, en het is zelfs een van de weinige betaalmethoden die toegestaan zijn door de Nederlandse Kansspelautoriteit 
- Online diensten zoals Netflix, Spotify, Thuisbezorgd, Uber,... 
- Donaties aan goede doelen 
- Betalingen aan de overheid 
- Online tickets kopen 

Een erg breed gebruik dus, en het feit dat de transacties verlopen via de beveiligde omgeving van je eigen bank, maakt de kans op fraude erg klein. Betalingen verlopen ook zeer snel, en worden doorgaans meteen bijgeschreven op de rekening van de webwinkel of andere dienst. Hier komt ook dat iDEAL door de meeste Nederlandse webwinkels en online dienstverleners wordt aanvaard. Het is een oer-Nederlandse methode, speciaal ontworpen voor ons land, en is hierdoor vrijwel niet beschikbaar voor internationale online transacties. 

Door de samenwerking met Rabobank wil iDEAL hun dominantie in de Nederlanders online betaalmarkt nog versterken. Amos Kater, de CPO (Chief Product Officer) van iDEAL, liet weten dat de vernieuwde versie van iDEAL “in de eerste plaats het gemak van online betalen zal vergroten”. Hij wees ook op het feit dat dit systeem een “hoge mate van privacy” kan garanderen, wat “vooral gunstig is voor kleinere webwinkels”. 

De testfase van dit project bij de leden van Rabo-Labs zal naar verwachting doorgaan tot april. Daarna zal het iDEAL-profiel beschikbaar worden voor klanten van alle banken die betrokken zijn bij deze opzet. 

Deze samenwerking volgt de beleidslijnen van iDEAL, dat vorig jaar werd overgenomen door de European Payments Initiative (EPI), een betaalplatform dat wordt gesteund door een aanzienlijke groep van 14 commerciële banken en partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.  

Het doel van de EPI is een overkoepelende Europese digitale betaaloplossing aan te bieden en de concurrentie aan te gaan met internationale spelers zoals Mastercard en Visa. Met de overname van iDEAL en de samenwerking met Rabobank hebben ze alvast een stapje dichter gezet naar dit doel. 

 

 

Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente
 In de goed uitgeruste keuken wordt heel wat lekkers klaargemaakt.
Kookploeg gezocht voor De Mantelmeeuw Lezersnieuws
Afbeelding
Molencruise in het Groene hart met de Zonnebloem Vleuten De Meern Haarzuilens Lezersnieuws
©Ilse Schuurmans
Informatiebijeenkomst Moderne Literatuur van leesclub Senia Lezersnieuws
Afbeelding
IJsselsteinse deel doorfietsroute Utrecht - IJsselstein geopend Nieuws
Afbeelding
Vlag op het dak in de Herenstraat in Breukelen Ondernemend
Afbeelding
Utrechtse gemeenteraad stemt in met invoer betaald parkeren, ook in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens Nieuws
Afbeelding
Resultaten grootschalige controle garageboxen in Utrecht Overvecht, explosieven voor plofkraken gevonden Nieuws
Afbeelding
Woongroep Terwijde opent deuren op GemeenschappelijkWonenDag 2024 Lezersnieuws
.
Met concrete maatregelen gaan provincie, TenneT en Stedin volle stroomnet Utrecht te lijf Nieuws
Afbeelding
Voorlopig ontwerp vastgesteld voor veiliger en groener Donaudreef Nieuws
Chance to change
Wing of Love: investeren in jezelf is een geschenk aan jezelf Ondernemend
Afbeelding
Burgerschapslessen op de Kees Valkensteinschool in Utrechtse moskee Lezersnieuws
Afbeelding
Ondernemers met het oplossen netcongestie problematiek Energiehub kansrijk voor bedrijventerrein Mijdrecht Ondernemend