Afbeelding

Waterschap en gemeente werken samen in waterprojecten

Gemeente

Het waterschap gaat de gemeente Stichtse Vecht helpen om twee waterprojecten op touw te zetten. De twee klimaatadaptieve projecten bestaan uit het creëren van een ecologische oever in Valkenkamp en het op touw zetten van een bewustwordingscampagne omtrent regenwater. Om deze projecten tot een goed einde te brengen, krijgt de Stichtse Vecht maar liefst € 44.000,- van het waterschap.

Overeenkomst getekend
Deze financiering heeft de Stichtse Vecht te danken aan de impulsregeling klimaatadaptatie. Zowel de bewustwordingscampagne als de aanleg van de natuurlijke oever moeten in 2020 worden uitgevoerd. Donderdag 31 oktober tekenden wethouder Linda van Dort en Hoogheemraad Bernard de Jong de samenwerkingsovereenkomst.

De financiering is daar en de plannen zijn groots, maar wat gaan de projecten De Stichtse Vecht nu eigenlijk opleveren?

Natuurvriendelijke oevers
Een natuurvriendelijke oever biedt een geleidelijke overgang in bijvoorbeeld een vijver. Deze aanleg moet zowel het leven van dieren als planten in het water bevorderen, waardoor de biodiversiteit de kans krijgt zich te ontpoppen. Hierdoor krijgen verscheidene waterplanten de kans om te groeien en op hun beurt zuiveren zij het water. Dit komt de waterkwaliteit en de visstand ten goede. Nadelen hebben de ecologische oevers eigenlijk niet, behalve dan dat ze wat meer ruimte in beslag nemen. Het resultaat is een oppepper voor de natuur.

Bewustwordingscampagne
De meeste Nederlanders zijn zich zeer bewust van hun uitgaven. Zo doen zij er alles aan om op hun energie, stookkosten, autoverzekering en zorgverzekering te besparen. Hoe zit het echter met het zuinig omgaan met (regen)water? Waterschap lijkt van mening te zijn dat er hier nog veel terrein te winnen valt. Vandaar dat er ook in de Stichtse Vecht een bewustwordingscampagne wordt georganiseerd met als thema: 'waar gaat het regenwater naartoe?'.

Regenwater opvangen
In Nederland hebben we niet zo vaak een tekort aan regenwater. Sterker nog, in sommige perioden kan het water voor behoorlijk wat overlast zorgen. Vooral in de stedelijke gebieden. Zonde, want door regenwater op te vangen kan men behoorlijk wat op water en geld besparen. Regenwater kan onder andere opgevangen worden met behulp van een regenton of een regenwaterschutting. Met dit water kunnen planten in drogere perioden bewaterd worden. Ook het aanleggen van een blauw-groendak kan veel voordelen met zich meebrengen. Zo wordt op zo’n dak regenwater opgeslagen dat vervolgens weer kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Tegelijkertijd houdt het zomers de warmte buiten de deur en het vermindert de kans op wateroverlast. Met behulp van zo'n dak wordt het energielabel van een huis bovendien meteen een stuk beter!

Nog steeds voordeel bij zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen op het dak met uitleg van verduurzamingsadviseur van Imbrego Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws