Logé (links) geniet van een uitje op de duofiets met vrijwilliger Kees. (Foto Astrid van Os)
Logé (links) geniet van een uitje op de duofiets met vrijwilliger Kees. (Foto Astrid van Os)

Samen sterk voor mantelzorg in Woerden

Lezersnieuws

WOERDEN > Wie (in veel gevallen 365 dagen per jaar) zorgt voor een naaste, die weet dat dat nogal wat betekent in je dagelijks leven. De mantelzorger doet het met liefde, maar het vraagt soms véél. “Bij de meeste mensen ontstaat zo’n situatie geleidelijk, doordat een naaste (partner, ouder, kind, familielid) ziek wordt. Of soms juist  heel acuut, bijvoorbeeld als de partner een herseninfarct krijgt en daarna afhankelijk is van zorg”. Mirjam Bijlenga, directeur van twee mantelzorg-ondersteunende organisaties in Woerden, maakt het vaak mee. Ze hoort ook vaak dat men eigenlijk geen keuze heeft. ‘Als ik niet zelf voor mijn vrouw zorg, wie doet het dan? De thuiszorg kan wel een paar keer langskomen maar een dag is lang en het grootste deel van de dag rekent zij op mij!’

Vanaf 2022 kunnen mantelzorgers zes weken per jaar ‘minderzorgverlof’ krijgen.

Duidelijke aanpak voor betere ondersteuning mantelzorgers

Hoe voorkom je dat de zorg die op de mantelzorger-schouders belandt, meer is dan iemand aankan? Terwijl de mantelzorger die voor een ouder zorgt soms ook nog een baan en een gezin heeft? Hoe kan er een betere balans komen in draaglast en draagkracht bij mantelzorgers?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van VWS en ondernemersvereniging VNO/NCW hebben daar met elkaar een aanpak voor geformuleerd.  In het rapport ‘Samen sterk voor mantelzorg’ staan  verschillende opties beschreven.

Mantelzorgers moeten meer gehoord én gesteund worden, dat is het eerste doel. “Gek genoeg realiseren mantelzorgers zich soms niet eens bewust dat ze mantelzorger zíjn. ‘Het is toch normaal dat ik voor m’n partner zorg’, zeggen ze dan. Terwijl ze soms buitengewoon zwaar belast zijn. Die belasting durven ze soms niet eens te benoemen, om hun naaste geen schuldgevoel te geven. Net zoals ze zich schuldig voelen als ze wel hardop zeggen dat ze, al is het maar voor even, de zorg aan een ander zouden willen overlaten”, zegt Bijlenga. “Ze doen het met liefde, en vinden dat hun naaste er ook niks aan kan doen dat er extra zorg nodig is. Maar daardoor zien ze ook de mogelijkheden die er wél zijn soms over het hoofd.”

De in het rapport beschreven samenwerking tussen diverse partijen is juist daarom van groot belang. “De zorg delen met anderen in de samenleving moet meer gewoon worden, beter algemeen geaccepteerd. Juist nu, nu we zien dat steeds meer mensen zorg nodig hebben en de mogelijkheden bij thuiszorgorganisaties teruglopen, maar ook het aantal mantelzorgers afneemt. Waardoor de mantelzorgers die overblijven steeds zwaarder belast worden.” Betere, en goed vindbare informatie over ondersteuningsmogelijkheden is dan ook een belangrijk volgend doel in de aanpak.

Zes weken logeeropvang in een jaar

Bijlenga ziet daar een belangrijke rol in voor de gemeente. Onderzoek van MantelzorgNL wees uit dat in veel gemeenten nagenoeg onvindbaar is welke mogelijkheden er zijn, en hoe je ze kunt gebruiken. “Wat jammer is, want juist in Woerden zijn er heel veel mogelijkheden bij organisaties die met deskundig getrainde vrijwilligers voor mantelzorgers écht iets kunnen betekenen.”

Logeerhuis Bredius is één van die organisaties,  die mantelzorgers ondersteunt  door de zorg voor hun naaste even over te nemen. Bijlenga: “En het goede nieuws is, dat vanaf 2022 mantelzorgers en hun naasten bij de gemeentelijke WMO terecht kunnen om, verdeeld over het jaar, maar liefst zes weken logeeropvang aan te vragen. Door daarmee heel regelmatig zo’n kleine ‘vakantie’ in te lassen voor zowel de mantelzorger als degene voor wie gezorgd wordt, voorkomen we overbelasting. We hopen dat steeds meer mensen ervaren dat het belangrijk is om als mantelzorger ook goed voor jezelf te zorgen. En als wij daarbij kunnen helpen, doen we dat graag. Mantelzorgers doen hun mooie werk vaak in stilte, en 365 dagen per jaar. Des te belangrijker is het dat we zuinig zijn op alle mantelzorgers!”

Meer willen weten over deze vorm van mantelzorgondersteuning? Kijk op www.logeerhuisbredius.nl

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport