Afbeelding

Video Geen windmolens in polder, maar duurzame huizen, is het pleidooi van Cees Bos

Nieuws

DE MEERN > Het Utrechtse raadslid Cees Bos van Stadsbelang Utrecht is een protestactie gestart tegen het plaatsen van acht windmolens in de Polders van Rijnenburg en Reijerscop.

Op de website kunnen medestanders een digitale brief verzenden aan politici in de gemeenteraad, de Provinciale staten en zelfs de Tweede Kamer. 'Wij willen inwoners van Utrecht en de regio de mogelijkheid geven om met een protestbrief nee te zeggen tegen de plannen van de Utrechtse collegepartijen. Zij willen het mogelijk maken om acht windmolens van 235 meter hoog te plaatsen in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Windmolens geven veel overlast zoals slagschaduw, geluidsoverlast, gezondheidsklachten en woningwaardevermindering', aldus Cees Bos. 'Daarnaast heeft het college niet geluisterd naar andere partijen in de bijeenkomsten en informatiesessie. 

De bewoners van het gebied en daaromheen, maar ook omliggende gemeenten willen helemaal geen windmolens in dat gebied. De participatietrajecten om te komen tot een goede inrichting van het gebied zijn mislukt, het college drukt zijn plannen door, zonder dat er draagvlak voor is bij belanghebbenden.' Vanuit de rijksoverheid hebben gemeentes en provincies opdracht gekregen om meer energie duurzaam op te wekken. Gemeente Utrecht wil dit doen met deze windmolens. 'Wij denken dat het ook met andere technieken mogelijk is om aan de voorwaarden te voldoen, zoals aquathermie of zonnedaken gecombineerd met een warmtepomp leveren een veel groter voordeel op voor de bewoners van huizen', aldus Cees Bos, die ook een plan heeft over de invulling van de polder. 'Kort gezegd is dat woningbouw gecombineerd met duurzame energie. Het woningtekort in Utrecht loopt de komende jaren op naar 70.000 woningen, het college wil deze binnen de ring Utrecht bouwen. Binnenstedelijke woningbouw is traag en kent stroperige processen. 

Ook komt er door deze plannen op sommige plekken een heel grote bewoningsdichtheid, zo druk dat deze vergelijkbaar is met de drukte in een stad als Caïro.' Rijnenburg biedt ruimte aan ongeveer 21.000 woningen gecombineerd met duurzame energie en dan is er dan nog steeds ruimte voor recreatie en groen. Als er windmolens van 235 meter hoog staan, wil niemand er natuurlijk wonen, zo menen de initiatiefnemers. 'We hebben nog maar een paar weken voordat het besluit definitief genomen wordt, daarom roep ik iedereen op om samen met ons te gaan voor duurzame energie waar mogelijk. Stuur daarom de protestbrief op www.samenenergieopwekken.nl.'


Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws