Afbeelding

Nieuw systeem voorspelt en voorkomt drukte Spoedeisende Hulp bij Utrechtse ziekenhuizen

Nieuws

UTRECHT > De vier Utrechtse ziekenhuizen (UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum) en de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) zijn deze maand gestart met het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). De regio Utrecht is de eerste met dit systeem dat uiteindelijk landelijk acute patiënten beter moet verdelen over de ziekenhuizen.

Het LPZ berekent op basis van gegevens uit de ziekenhuizen continue waar een patiënt met de ambulance het beste naartoe gebracht kan worden. Daarbij kijkt het niet alleen naar de drukte op de spoedeisende hulp (SEH), maar ook naar bijvoorbeeld de verpleegafdelingen. De bezetting daar is van invloed op de doorstroming vanuit de SEH. Het LPZ is gevoed met cijfers over deze effecten uit het verleden. Zo kan nu voorkomen worden dat een SEH-afdeling overvol raakt.

De werking van LPZ is vergelijkbaar met verkeersinformatie die weggebruikers bij grote drukte op een trajct aanbeveelt een andere route te kiezen. Dit om te voorkomen dat file ontstaat. Betere spreiding van acute patiënten over de ziekenhuizen komt de zorg voor de patiënten ten goede doordat ze minder lang hoeven te wachten en meer aandacht krijgen dan op een SEH waar grote drukte heerst. Ook hebben ook ambulances baat bij het systeem. Zij kunnen patiënten sneller afleveren waardoor ze eerder weer beschikbaar zijn. Wanneer Overigens zijn afspraken gemaakt dat patiënten die reeds bekend zijn in een bepaald ziekenhuis of met aandoeningen waarin een bepaald ziekenhuis gespecialiseerd is altijd daarheen gebracht worden.

Aanleiding voor de ontwikkeling van het LPZ is de griepgolf in de winter 2017-2018. Binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) van het Traumazorg Netwerk Midden Nederland (TZNMN is toen besloten dat meer inzicht in de beschikbare capaciteit van de acute zorg wenselijk is om de toegankelijkheid van de acute zorg in de regio te waarborgen.

Afbeelding
Leidsche Rijn Centrum verrast St. Antonius Ziekenhuis, Voedselbank en Speelgoedbank met Rijntje doeboeken en knuffels Nieuws
Afbeelding
Eetadressen gezocht: nodig vluchtelingen uit de Utrechtse noodopvang uit voor een etentje Nieuws
Afbeelding
Inzameling DE-waardepunten voor Voedselbank Woerden Lezersnieuws
Afbeelding
Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur Lezersnieuws
Afbeelding
Pubquiz Règâhs in VLeuten brengt 3.649 euro op voor onderzoek naar kanker Nieuws
Afbeelding
Twee karateka’s Sportschool Yuzyo geslaagd voor hun zwarte band. Sport
Afbeelding
9 december Dialoog bij Resto VanHarte Leidsche Rijn! Lezersnieuws
Afbeelding
Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College! Ondernemend
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend