Afbeelding
Owner

Start renovatie Hof van Monaco, straks cultuurhuis voor de wijk

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Al ruim tien jaar maakt kunstwerkplaats De Vrijstaat met succes gebruik van de monumentale boerderij aan de Hof van Monaco 3. Het pand is inmiddels toe aan vernieuwing. De gemeente heeft aannemersbedrijf Jurriëns de opdracht gegeven het pand te renoveren en te verduurzamen.

Want de gemeente vindt het belangrijk dat de boerderij nog lang gebruikt kan worden als cultuurhuis waar kinderen, jongeren en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. De werkzaamheden zijn deze maand begonnen en duren ongeveer 10 maanden.

. Het rijksmonument Hof van Monaco 3 bestaat uit een boerderij, een hooiberg en een wagenschuur. Na de renovatie is het een echt cultuurhuis in de wijk. Voor Utrecht een belangrijke aanvulling op het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum en op de ontwikkelingen van het naastgelegen culturele Berlijnplein.

“Een tijdje geleden hebben wij architect Verlaan & Bouwstra geselecteerd om het ontwerp te maken. Het ontwerp kwam tot stand door verschillende inspiratiesessies met de architect, de gemeente, technisch adviseurs en gebruikers van De Vrijstaat

Via een aanbesteding selecteerde de gemeente aannemersbedrijf Jurriëns. Dit bedrijf heeft de nodige ervaring met het renoveren van (rijks)monumenten, cultureel erfgoed en gebouwen met historische waarde.

De meeste renovatiewerkzaamheden vinden plaats in de boerderij. Zo wordt de stal opnieuw ingericht. ‘We gaan het dak en de vloer isoleren. Zo verduurzamen we het pand en houden het energieverbruik zo laag mogelijk. Uiteraard is er door architectenbureau Verlaan & Bouwstra in het ontwerp rekening gehouden met de erfgoedwaarden van het rijksmonument De werkzaamheden zijn voornamelijk binnen. Wel zullen er meer logistieke bewegingen zijn van vrachtverkeer. Tijdens de werkzaamheden is de boerderij niet toegankelijk voor bezoekers. Maar de Vrijstaat gaat gewoon door met al haar activiteiten! De Vrijstaat is tijdelijk verhuisd naar het zomerhuis (hetzelfde terrein tegenover de boerderij) én heeft ook onder de bogen werkruimtes, adres: Hof van Monaco 8. U kunt alle activiteiten terugvinden op www.devrijstaat.nl

Afbeelding
Meubelen De Jager deelt uit bij het 90-jarig bestaan Ondernemend
Afbeelding
Gekraakt door de hangouderen Leidsche Rijn Lezersnieuws
Afbeelding
Open dag bij Moestuin Oostwaard Word ook oogstaandeelhouder Ondernemend
Afbeelding
Impuls voor duurzaam renoveren en bouwen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Jubeljaar voor Pastoor Ambting van de Parochie Licht van Christus. Nieuws
Afbeelding
Toezicht op constructieve veiligheid bij Utrechtse bouwprojecten onder de loep Nieuws
Afbeelding
De Paashaas van OERRR verstopt eieren op Landgoed Haarzuilens. Vrije tijd
Afbeelding
Provinciale Statenleden (2019-2023) nemen afscheid Gemeente
Afbeelding
Tweede gespreksronde tussen verkenner en partijen en Provinciale Staten afgerond Nieuws
Afbeelding
Veel vraag naar logeerzorg: Logeerhuis Bredius viert tweede verjaardag! Nieuws
Afbeelding
Kaalstaart Festival in Maarssen bij buitenplaats Doornburgh Vrije tijd
Afbeelding
Naschoolse sport- en cultuurstimuleringsprogramma 'Sjors Wil jij een leuke workshop aanbieden voor kinderen? Nieuws
Afbeelding
Tip voor tweede Paasdag: hardlopen door de meest bijzondere locaties van Utrecht Sport
Afbeelding
Video Pinguïnkuiken uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort Vrije tijd