Afbeelding

Het Verhaal van Utrecht maken we samen! 7 juli 2022: Provinciale Erfgoeddag

Nieuws

REGIO > Op donderdag 7 juli vindt van 10:00 tot 17:00 uur in Rhenen de provinciale Erfgoeddag plaats met als thema ‘Het Verhaal van Utrecht maken we samen!’. Iedereen vertelt zijn verhaal op zijn eigen manier en bekijkt erfgoed vanuit zijn eigen perspectief. Hoe betrekken medewerkers en vrijwilligers van erfgoedorganisaties zoveel mogelijk mensen bij de verhalen? Rond dit thema zijn er mooie lezingen, workshops, een stadswandeling en een museumbezoek.

Met de Erfgoeddag willen we het erfgoed in de provincie Utrecht op de kaart zetten. De dag is voor iedereen die geeft om Utrechts erfgoed of er in zijn werk of vrije tijd mee te maken heeft. Deelname aan de Erfgoeddag dag is gratis.

Gastspreker Hans Goedkoop

Historicus en tv-presentator Hans Goedkoop komt vertellen over de waarde van erfgoed en de historische achtergronden van de diversiteit in de Nederlandse samenleving. Het overzeese participatieproject ‘If This House Could Talk’ maakt bewoners van Newburyport (VS) op een laagdrempelige manier enthousiast om verhalen op te diepen over de geschiedenis van hun eigen huis. Initiatiefnemer Jack Santos vertelt erover via een live verbinding. Henny Boor en Mirjam Groenendijk van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen geven een kijkje achter de schermen van het project ‘Vrouwen van Rhenen’.


Workshops en wandelen
Voorwerpen en collecties van musea, monumenten, archieven of historische verenigingen zitten bomvol verhalen. Kijken door de ogen van een ander maakt het beleven van deze verhalen leuker voor iedereen! Tijdens de workshops komt het vertellen van verhalen en kijken vanuit meerdere perspectieven aan bod. Raymond den Boestert van de Vertelacademie laat weten hoe je een inclusief verhaal vertelt. In de workshop van onderwijs en erfgoed adviseurs Caroline Matla en Dorien Wijstma ontdek je dat er verschillende belangen en emoties spelen bij erfgoed en hoe je bezoekers, lezers of volgers daarvan bewust maakt.

Deelnemers aan de Erfgoeddag kunnen ook de Cuneratoren in Rhenen beklimmen, een stadswandeling maken en het Stadsmuseum Rhenen bezoeken.

Over Landschap Erfgoed Utrecht
Landschap Erfgoed Utrecht wil dat bewoners van de provincie Utrecht zich meer verbonden voelen met de geschiedenis, het landschap en het culturele erfgoed van hun omgeving. Als mensen zich meer verbonden voelen met hun omgeving gaan ze er meer van houden en beter voor zorgen. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt Utrechtse erfgoedinstellingen bij hun werk. Door vrijwilligers te werven en op te leiden, instellingen te helpen met publieksbereik o.a. via verhalenplatform UtrechtAltijd.nl, en te advies over digitalisering.

>
Meer informatie en aanmelden

Afbeelding
IVN-lezing Paddenstoelen: beeldschoon en onmisbaar Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de Schat op de Mega Snuffelmarkt in Gorinchem! Ondernemend
Afbeelding
22 verenigingen uit Woerden en Harmelen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht en Utrechtse woningcorporaties zetten handtekening voor biodiversiteit Nieuws
Afbeelding
Meer groen en ecologie door uitbreiding Nifterlakepark Nieuws
Afbeelding
Vogelvereniging De Rietgors in Kockengen stopt er mee Nieuws
Afbeelding
Zonnewereld viert nieuwbouw school in Vleuterweide
Afbeelding
Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga maakte in opdracht van het Trimbos-instituut de podcast 'Na de Limonade Nieuws
Afbeelding
Nieuw Sportakkoord Utrecht zet in op sociaal veilig sporten Nieuws
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over bouw Hindersteinlaan Vleuten met woningen, school en sporthal Nieuws
Afbeelding
Nationale Wielergala komt naar fietsstad Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Symposium Utrecht Erfgoedparticipatie: Erfgoed Verbindt! Lezersnieuws
Afbeelding
Nazomer wandeling rondom Harmelen Lezersnieuws
Afbeelding
Eerste burgerberaad in Utrecht van start Nieuws