Afbeelding

51.000 kinderen lid van de bieb, 72% van de Utrechtse kinderen

Nieuws

UTRECHT > Bibliotheek Utrecht heeft in 2022 een jaar lang campagne gevoerd om kinderen gratis lid te maken van de bieb. Zodat ze meer – en met meer plezier – gaan lezen. In totaal zijn er nu ruim 51.000 kinderen lid van de bibliotheek, dat is 72% van de kinderen in Utrecht. De ambitie is om alle Utrechtse kinderen lid te maken.

Meer lezen

In Utrecht dreigt een kwart van de kinderen laaggeletterd van school te komen. Van jongs af aan lezen helpt dit te voorkomen. Met de campagne ‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’ wil Bibliotheek Utrecht alle Utrechtse jongeren tot en met 17 jaar gratis lid maken van de bibliotheek en kinderen stimuleren meer te lezen. Zo hebben ze uiteindelijk een betere startpositie in de maatschappij.

Burgemeester, FC Utrecht en Sinterklaas

In 2022 heeft Bibliotheek Utrecht het bestaande netwerk van educatieve, culturele, maatschappelijke en commerciële partners voor dit doel ingezet en uitgebreid. Bekende Utrechters als burgemeester Sharon Dijksma, wethouder Anke Klein, onderwijsminister Dennis Wiersma en voetballer Sander van de Streek hebben zich als ambassadeur ingezet. McDonald’s Utrecht, FC Utrecht, Stichting Lezen en Schrijven en het Huis van Sinterklaas werden partner van de campagne.

Samen met scholen
Het onderwijs is de beste plek gebleken om een zo groot mogelijke groep kinderen te bereiken. Daar gaat de bieb de komende jaren verder op inzetten, onder andere met de Bibliotheek op school. Dit sluit ook aan bij het Leesoffensief, een initiatief van Bibliotheek Utrecht en Taal Doet Meer, ondertekend door zo’n 45 Utrechtse organisaties en ondersteund door 15 Utrechtse politieke partijen. Het gezamenlijke doel is om alle Utrechters taal- en digitaalvaardig te maken, zodat Utrecht een stad blijft van gelijke kansen.


De campagne gaat door: passendagen

Er wordt met veel scholen samengewerkt om de leerlingen lid te maken van de bieb. In januari gaan bibliotheekmedewerkers met de biebfiets vol voorleesboeken en biebpassen langs negen scholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPOU).

Anko van Hoepen (voorzitter SPOU): “Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen in Utrecht lid zijn van de bibliotheek! Lezen is zo vreselijk belangrijk voor alle kinderen. Daarom doen we er alles aan om kinderen in aanraking te brengen met al die prachtige boeken. Dus wil de SPO Utrecht zoveel mogelijk kinderen gratis lid maken van de bibliotheek.” 

De bibliotheek gaat zich in 2023 inzetten om alle Utrechtse scholen en onderwijsorganisaties aan te sluiten. 

Afbeelding
DOMunder viert 10-jarig bestaan op Domplein met expositie Gevonden Voorwerpen Nieuws
Afbeelding
Groot onderhoud N201 tussen Mijdrecht en Uithoorn Gemeente
Afbeelding
Twee explosies op Kanaleneiland en Vleuten Nieuws
Hans ontvangt de Kei van Maurice.
Een Kei bij bridgeclub "Het Lint". Vrije tijd
Afbeelding
Eerste paal voor nieuwbouw Het Kwadrant Nieuws
Afbeelding
Warmtepompen, koeling en uw eigen energieopslag, Ontdek de toekomst van comfort en besparing tijdens infolezing op 8 juni Ondernemend
Afbeelding
Gedeputeerde bezoekt KTC, Kennis en Transfer Centrum in Zegveld Ondernemend
Afbeelding
Zaterdag 1 juni BoekStartdag in de Bieb voor 0-3 jaar Lezersnieuws
Afbeelding
Ido Abram nieuwe Artistiek Directeur-Bestuurder Nederlands Film Festival Nieuws
Afbeelding
Zaterdag in de Utrechtse grachten, botenparade Utrecht Pride 2024 Nieuws
Afbeelding
25 jaar Leidsche Rijn nu bij Indekerngezond Nieuws

Overhandigen eerste Hempie aan Wesley Sneijder
Eerste Buurthempie 'Utrecht' voor Wesley Sneijder Ondernemend
Afbeelding
Kevin Ockeloen 3e op het Nederlands Kampioensschap Atletiek Sport
Afbeelding
Informatieavond vrijwilligerswerk Hospitium Vleuten Lezersnieuws