Afbeelding

51.000 kinderen lid van de bieb, 72% van de Utrechtse kinderen

Nieuws

UTRECHT > Bibliotheek Utrecht heeft in 2022 een jaar lang campagne gevoerd om kinderen gratis lid te maken van de bieb. Zodat ze meer – en met meer plezier – gaan lezen. In totaal zijn er nu ruim 51.000 kinderen lid van de bibliotheek, dat is 72% van de kinderen in Utrecht. De ambitie is om alle Utrechtse kinderen lid te maken.

Meer lezen

In Utrecht dreigt een kwart van de kinderen laaggeletterd van school te komen. Van jongs af aan lezen helpt dit te voorkomen. Met de campagne ‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’ wil Bibliotheek Utrecht alle Utrechtse jongeren tot en met 17 jaar gratis lid maken van de bibliotheek en kinderen stimuleren meer te lezen. Zo hebben ze uiteindelijk een betere startpositie in de maatschappij.

Burgemeester, FC Utrecht en Sinterklaas

In 2022 heeft Bibliotheek Utrecht het bestaande netwerk van educatieve, culturele, maatschappelijke en commerciële partners voor dit doel ingezet en uitgebreid. Bekende Utrechters als burgemeester Sharon Dijksma, wethouder Anke Klein, onderwijsminister Dennis Wiersma en voetballer Sander van de Streek hebben zich als ambassadeur ingezet. McDonald’s Utrecht, FC Utrecht, Stichting Lezen en Schrijven en het Huis van Sinterklaas werden partner van de campagne.

Samen met scholen
Het onderwijs is de beste plek gebleken om een zo groot mogelijke groep kinderen te bereiken. Daar gaat de bieb de komende jaren verder op inzetten, onder andere met de Bibliotheek op school. Dit sluit ook aan bij het Leesoffensief, een initiatief van Bibliotheek Utrecht en Taal Doet Meer, ondertekend door zo’n 45 Utrechtse organisaties en ondersteund door 15 Utrechtse politieke partijen. Het gezamenlijke doel is om alle Utrechters taal- en digitaalvaardig te maken, zodat Utrecht een stad blijft van gelijke kansen.


De campagne gaat door: passendagen

Er wordt met veel scholen samengewerkt om de leerlingen lid te maken van de bieb. In januari gaan bibliotheekmedewerkers met de biebfiets vol voorleesboeken en biebpassen langs negen scholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPOU).

Anko van Hoepen (voorzitter SPOU): “Hoe mooi zou het zijn als alle kinderen in Utrecht lid zijn van de bibliotheek! Lezen is zo vreselijk belangrijk voor alle kinderen. Daarom doen we er alles aan om kinderen in aanraking te brengen met al die prachtige boeken. Dus wil de SPO Utrecht zoveel mogelijk kinderen gratis lid maken van de bibliotheek.” 

De bibliotheek gaat zich in 2023 inzetten om alle Utrechtse scholen en onderwijsorganisaties aan te sluiten. 

Afbeelding
Eerste Zonnewereld Leest Week groot succes Lezersnieuws
Afbeelding
Regio Utrecht is Europa's meest competitieve regio Nieuws
Afbeelding
Dikke voldoende voor het OV in regio Utrecht; tram scoort zelfs 8 Nieuws
Afbeelding
“Wie heeft nog ZUILEN in z'n paspoort staan?" Lezersnieuws
Afbeelding
Duik samen met Sven Ratzke in de mooiste muziek van de afgelopen eeuw, Venus & Mars komt naar Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Fletio teams strijden voor het kampioenschap! Sport
Afbeelding
Nieuwe gespreksronde tussen verkenner en politieke partijen Provinciale Staten Nieuws
Afbeelding
Jeugdtoernooi volleybalvereniging Limes groot succes Sport
Afbeelding
Eerste nieuwbouwlocatie voor wooncoöperatie in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
41e Hellas ZomerAvondCup Sport
Afbeelding
Dames A-junioren HV Leidsche Rijn overtuigend kampioen in de zaal. Sport
Afbeelding
Zaterdag 1 april postzegelbeurs in de Schalm Vrije tijd
Afbeelding
Betere kwaliteit van leven door advies op maat door Artrose Instituut Nederland Ondernemend
Afbeelding
Ondertekening Actualisatie Pact van Ruigenhoek 2022 - 2026 Nieuws