Afbeelding

Reptielen in DierenPark Amersfoort in winterrust

Vrije tijd

AMERSFOORT > Een aantal reptielen in DierenPark Amersfoort gaat in winterrust. De komende maanden zijn de chuckwalla’s, woestijnleguanen, doornstaartagamen, lintslangen en de padhagedis een stuk rustiger dan voorheen. “De winterrust is een interessant, natuurlijk fenomeen. De reptielen slapen niet, maar ze schakelen hun lichaamsfuncties bijna helemaal uit. Dit helpt hen om met zo min mogelijk energie de winter door te komen”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk.

Reptielen zijn koudbloedige dieren. Dat betekent dat zij afhankelijk zijn van hun omgeving en passen hun lichaam daarop aan. Om de natuurlijke situatie in het Honderdduizend Dierenhuis zo goed mogelijk na te bootsen, worden de leefomstandigheden in de terraria aangepast aan de situatie in het wild. “Als de reptielen in goede conditie verkeren, bouwen wij het klimaat langzaam af. De temperatuur gaat omlaag, maar ook de daglengte korten we steeds verder in”, legt Paul uit. De temperatuur in de woestijnbak, waar onder andere de padhagedis en woestijnleguanen leven, wordt verlaagd van dertig graden naar twintig graden. Onder de spots is de temperatuur in de zomer zelfs 50 graden. Wanneer het kouder wordt, en de reptielen hun winterrust innemen, vertragen alle lichaamsprocessen. De dieren eten niets en verbruiken dus ook weinig energie. Bij een winterrust bewegen deze reptielen sporadisch.

Het licht in een aantal terraria is gedempt, omdat sommige warmtelampen zijn uitgeschakeld. Bezoekers kunnen aan het gedrag van de chuckwalla’s, woestijnleguanen, doornstaartagamen, lintslangen en de padhagedis zien dat bij hen de winterrust is begonnen. “Deze reptielensoorten verstoppen zich en bewegen nauwelijks. Ook al zijn de dieren in winterrust, bezoekers kunnen de koudbloedige dieren nog steeds vinden in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort. “Je moet soms alleen wat meer geduld hebben”, tipt Paul. Het gilamonster is tijdelijk niet zichtbaar voor bezoekers, zodat het reptiel in een donkere, afgesloten ruimte in winterrust kan gaan. Een blauwtongskink neemt tijdelijk plaats in het lege terrarium. Vanaf februari stijgt de temperatuur in de terraria weer langzaam. Dan is de winterrust officieel voorbij en is ook het gilamonster weer zichtbaar.

Afbeelding
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol Nieuws
Afbeelding
KUNSTaandenRIJN organiseert de ThuisKUNSTroute 2023 Lezersnieuws
Afbeelding
De liefde hangt in de lucht bij Kasteel de Haar Ondernemend
Afbeelding
Rekenkamer Utrecht : Nog geen groei zichtbaar in het aandeel Middenhuur Nieuws
Afbeelding
Comité Vleuten/De Meern organiseert het Seniorencarnaval Lezersnieuws
Afbeelding
Worstelaars Marcel en Tyrone Sterkenburg willen gouden plak bij Olympische Spelen Sport
Afbeelding
Mobiliteit van de toekomst in Merwede Nieuws
Afbeelding
ParkPodium Breukelen zoekt artiesten: wie durft? Vrije tijd
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht Abrona Veldhof in De Meern Lezersnieuws
Afbeelding
Schonere lucht en minder bezorgbusjes dankzij slimme pakketpunten in de buurt Nieuws
Afbeelding
Openbare repetitie Shantykoor De Vechtse Parlevinkers in Paviljoen De Wilgenplas Vrije tijd
Afbeelding
Juliette Klijn (12) uit De Meern in Robin Hood de musical Lezersnieuws
Afbeelding
Gratis cursus Welkom in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern: Hier zijn we weer! Ben jij er ook bij? Volg één les of volg alle vijf lessen,.. Lezersnieuws
Afbeelding
Nieuwe zanggroep voor gevorderden Buurtcentrum Hoge Weide Vrije tijd