Het Châtelet van Kasteel de Haar
Het Châtelet van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar opent eenmalig het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt

Vrije tijd

HAARZUILENS > Vanaf 18 februari opent Kasteel de Haar exclusief de deuren van het Châtelet. Normaal gesproken blijft het Châtelet gesloten voor publiek. Het Châtelet is het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Vier maanden lang krijgt een beperkt aantal bezoekers de gelegenheid om binnen te kijken in de vele kamers en vertrekken van dit “kleine kasteel”. Al lopend ontdekken zij alle verhalen over het privéleven van de familie, die overigens anno 2022 nog steeds een paar keer per jaar in het “kleine kasteel” verblijven.  

Kloppend hart van De Haar

Het Châtelet, letterlijk “kasteeltje”, is eigenlijk helemaal niet zo klein. Dit “kleine kasteel” is groter dan veel andere kastelen in Nederland en ligt direct naast Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland.

Het Châtelet is het kloppend hart van De Haar en is in 1893 als poortgebouw ontworpen door Joseph (Jos) Cuypers, zoon van architect Pierre Cuypers. Het diende als dienstwoning voor de rentmeester, de machinist en ander personeel en als onderkomen voor technische installaties. Later rond 1910 kwamen er appartementen voor de zonen van baron Etienne en barones Hélene; Hélin en Egmont.

Sinds de jaren vijftig gebruikt de familie het als geliefd ‘Hollands’ familiehuis. Het is intiemer en praktischer dan het grote kasteel. Het Châtelet staat symbool voor de verbondenheid van de familie met Kasteel de Haar, de omgeving en de mensen die er werken. Het Châtelet in Nederland is hun enig overgebleven familiehuis en een plek vol herinneringen en verhalen.

Grootschalige restauratie
Van 2013 tot 2015 onderging het Châtelet een grondige restauratie waarbij een groot aantal (herstel)werkzaamheden zijn verricht. Het ging bij de restauratie niet alleen om reparatiewerk zoals de fundering, het vervangen van 60.000 leisteentjes op het dak, alle ramen en kozijnen met ruim 2.000 gesmede onderdeeltjes, zoals scharnieren, schuifjes, haakjes, luikogen, luikwervels en klinkstellen, het terugplaatsen met 14.000 taaie nagels en het inboeten van 5.000 handgemaakte kloostermoppen in de gevel.  Het ging ook om het in volle glorie herstellen van de historische interieurs – muurschilderingen, tegels, lambriseringen – die in de loop van de tijd waren aangetast of overgeschilderd.

Dankzij de grootschalige restauratie is het Châtelet vanaf 18 februari weer in zijn volle glorie te bewonderen voor publiek.

 

Bezoekersinformatie

Ontdek de bijzondere herinneringen en mooie verhalen over het Châtelet en de familie Van Zuylen van Nijevelt. Het Châtelet is als aanvulling op een kasteelbezoek te boeken van 18 februari tot en met 6 juni 2022 en is dagelijks geopend van 12:00 tot 16:00. Een combinatieticket voor kasteelbezoek en Châteletbezoek kost € 25,50 voor volwassenen en € 20,- voor kinderen. Enthousiaste zaalgidsen staan klaar om elke bezoeker een onvergetelijke herinnering te bezorgen.

Kleine detectives kunnen speuren naar het verdwenen diamanten collier. Het diamanten collier is hét grote cadeau van de baron voor de verjaardag van de barones. Vinden zij op tijd het collier terug voor de verjaardag van de barones? De kinderactiviteit “Op zoek naar het verdwenen collier” is gratis verkrijgbaar bij de kassa tijdens een bezoek aan het Châtelet.

Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws