Afbeelding

Aziz Elgart maakt 3D straattekening op Brusselplein ter ere van komst Vuelta

Nieuws

Door Roberto Cancian

LEIDSCHE RIJN > In aanloop naar de start van de Vuelta verschijnen er op vier locaties in Utrecht grote 3D-tekeningen. Kunstenaars uit verschillende landen geven in Leidsche Rijn, Overvecht, op het Utrecht Science park en op het Jaarbeursplein een eigen interpretatie aan de wielerkoers met als resultaat vier spectaculaire straattekeningen. De uit Marokko afkomstige kunstenaar Aziz Elgart ging aan de slag op het Brusselplein in Leidsche Rijn. In ruim vier dagen maakte de 38-jarige Elgart een 30 vierkante meter grote 3D tekening. ‘Ik ben geboren in Marrakech in Marokko en woon sinds tien jaar in Duitsland. Ruim twaalf jaar terug ben ik begonnen met het maken van de straattekeningen. Heel bijzonder om dit in Nederland te mogen maken.

Voor de desbetreffende locaties is gekozen omdat de wielrenners daar in de buurt langsrijden wanneer de Vuelta (de Ronde van Spanje) op 18 augustus aanstaande van start gaat met de ploegenpresentatie. De 3D-tekeningen brengen niet alleen een ode aan de wielerkoers, maar vestigen ook de aandacht op de vele culturele en sportieve activiteiten die rondom de Vuelta in stad en regio Utrecht plaatsvinden. Mike Kothuis, die zijn eigen StreetArt Support bedrijf heeft, kwam via de in de hele wereldbekende 3D tekenaar Leon Keer in contact met Aziz Elgart. ‘Ik werk al 25 jaar samen met Leon en tien jaar terug zijn we hierin gerold. Ik organiseer festivals en ondersteun artiesten bij van alles waar ze tegenaan lopen’, legt Kothuis uit. Hij benaderde dus ook onder meer Aziz Elgart. ‘De groep van internationale artiesten is klein. Hier in Nederland heb je vier goede artiesten in de wereld van 3D, in Duitsland zijn er zes man waar Aziz er één van is. Vooraf hebben we overlegd aangezien de stijl moet passen bij de opdracht die ik weer vanuit City Marketing Utrecht heb ontvangen. De in totaal vier 3D tekeningen werden namelijk gerealiseerd in opdracht van Utrecht Marketing, in samenwerking met de gebieden waar de creaties verschijnen. De 3D-tekeningen in Leidsche Rijn, Overvecht en op het Utrecht Science Park zijn 30 vierkante meter groot. Met een oppervlakte van 100 vierkante meter is de grootste tekening te vinden onderaan de trappen op het Jaarbeursplein, de plek waar de eerste etappe op 19 augustus van start gaat en waar later op dag ook gefinisht zal worden. Aziz Elgart heeft zijn tekening al af. De reacties die hij kreeg, zijn lovend. ‘Als kunstenaar ben je nooit helemaal tevreden. Je hebt altijd de gedachte dat je het nog beter had kunnen maken. Misschien is dat ook wel nodig zodat je maximaal presteert’, geeft Aziz Elgart aan. Wanneer het aan de mensen ligt, die langs zijn tekening lopen, dan hoeft Aziz zich totaal niet druk te maken. ‘Wat gaaf’, ‘moet je kijken’ en wauww’, zijn kreten die je hoort wanneer mensen passeren. Aziz heeft ze ook gehoord. ‘Aan het begin hebben veel mensen gevraagd wat ik aan het maken was. Later vonden ze het vooral ‘toll’. Ze hadden niet gedacht dat het een dergelijk resultaat zou worden’, zegt hij met een tevreden lach. In een reactie geeft Mike Kothuis ook aan dat het zeer fraai is geworden. ‘De vraag kwam bij Leon Keer en hij wilde graag wat doen in ‘zijn’ Utrecht. Zelf had hij weinig tijd vanwege klussen waar hij al mee bezig was, daarom belde hij mij met de vraag het op te pakken. Bij veel van de artiesten zitten de agenda’s vol nu er weer mogelijk is. Aziz is uiteindelijk vier en een halve dag bezig geweest. Vanuit Street Art Support zorg ik dat alles eromheen geregeld is. De kunstenaars heb ik onder meer voorzien van een goede slaapplek, een karretje voor hun spullen en afzetlint en het plaatsen van hekken zodat ze goed en veilig hun werk kunnen doen.’ Het resultaat mag er zijn.

Programma Vuelta

Donderdagavond 18 augustus trapt de Vuelta af met een ploegenpresentatie op het Vredenburg. 19 augustus fietsen de renners tijdens de eerste etappe door Utrecht. Ze starten en finishen bij Jaarbeurs en komen onder andere door de binnenstad, Overvecht en Leidsche Rijn. 20 augustus vindt de tweede etappe plaats. Die start in Den Bosch en loopt via de Utrechtse Heuvelrug naar de finishlijn op het Utrecht Science Park. 21 augustus trekken de renners door het Brabantse landschap tijdens de etappe Breda-Breda. Met de komst van de Vuelta heeft Utrecht de drie grote rondes -Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta- verwelkomd.

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws